Jump to content

  • Curse Sites
Help
- - - - -

GPU usage at mass pvp

gpu usage drops mass pvp fps wvw crowded

  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 thr

thr

    Pale Tree Seedling

  • New Members
  • 1 posts

Posted 29 August 2012 - 12:48 PM

Hi,
today i was monitoring cpu/gpu usage ingame and I noticed that in WvW mass pvp the gpu usage drops to 30-40%, while elsewhere  it's like 80%+. CPU usage is standard I guess (70%+ all the time, 90%+ in crowded areas ). I'm no IT specialist so I'm just wondering if it's normal/ have anyone experienced this too? I just found that quite weird.

I have average of 30 FPS, with drops to ~10 FPS in WvW mass fights (low-medium auto select), which I guess is acceptable according to my configuration. It's just that GPU usage I'm wondering.

lenovo idepad y550
C2D P7550 - 2,3GHz
GT 240M 1GB DDR3
4GB RAM DDR3
win7 x64
newest nvidia beta drivers

#2 ramshotz

ramshotz

    Pale Tree Seedling

  • New Members
  • 8 posts

Posted 29 August 2012 - 01:53 PM

This is something that more and more people are noticing - neither the CPU or the GPU usage is anywhere near 100%, even though fps is in the low digits. It seems as if there's something "invisible" bottlenecking the performance for some players. I'm on a much beefier rig than you, a i7-860 @ 3.6Ghz and GTX670OC, but still I run around with 15-25 fps in bigger fights, while even then the CPU and GPU usage hovers around 50-60%. Doesn't make much sense, I haven't seen any other game behave like this.

#3 Netharok

Netharok

    Pale Tree Seedling

  • New Members
  • 6 posts

Posted 29 August 2012 - 02:09 PM

My rig:
Win7
Intel i5 2500K @4.5GHz
Geforce GTX 680 Overlocked
8 GB 1333 Ram
120 GB SSD
Nvidia 3D Vision 2


Guild Wars 2 was unplayable,.. low fps (15-60) and when i turned the camera around it was just pain in my eyes. (14-30)

Problem:
I did run the DDR in Single Channel Mode.

Fix:
I reinstalled my Ram for Dual Channel Mode.
(if u use a ramkit like me with 2x 4GB, dont install them in slot 1 and 2, install them into slot 1 and slot 3 to get them running in dual channel mode, or just take a look in your motherboards manual.)

Now i run it with all settings on high with 60-120 fps in 2D Mode.
3D Mode runs now perfect too ;)

Hope it works for you too ;)





Also tagged with one or more of these keywords: gpu, usage, drops, mass, pvp, fps, wvw, crowded

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users